Demenshuset er kommet godt i vej

09.04.2024
Medarbejdere i Demenshuset Favrskov

I sensommeren 2023 blev Demenshuset Favrskov indviet, og siden har der været gang i huset med borgere, medarbejdere, organisationer og frivillige. – Det er så givtigt, at vi har samlet demensindsatsen her, og det er et trygt daghjem for borgerne at komme i, siger afdelingsleder Gitte Vitting.

’Velkommen til Demenshuset’ står der malet på døren sammen med en masse skønne blomster, og mange føler sig netop velkommen i den nederste længe af Plejecenter Hinneruplund, hvor Demenshuset Favrskov holder til. 

Stedet er ved at finde ind i sin rolle med eksempelvis pårørendecafé, åben rådgivning, fællesspisning, daghjem og udgangspunkt for aflastningsteamet, der kommer rundt til hjemmeboende borgere med demens.
Gitte Vitting, afdelingsleder i Demenshuset Favrskov, er sammen med demenskonsulenterne Pernille Kynde og Jannie Buhl Jensen enig om, at de får det maksimale ud af deres hus:
- En placering midt i kommunen havde selvfølgelig været helt optimalt, men det vigtigste er, at vi har et sted, hvor al vores viden om demens bliver samlet, og hvor borgerne kan komme i daghjemmet og føle sig trygge. Og det gør de netop, fordi de er med til at gøre stedet til deres, og de ved, hvor tingene er. Så folder de sig mere ud og snakker sammen, også om svære emner.

De to demenskonsulenter har telefontid alle hverdage kl. 8-9.30, og de er meget opmærksomme på at være tilgængelige.
- Vi har et fantastisk samarbejde med visitationen, faldforebyggelse, inkontinenssygeplejersken og lægehusene. Vi har gode faglige dialoger med dem, og ofte finder vi de rigtige løsninger i fællesskab, til gavn for de borgere, vi er i kontakt med. Det virker rigtig godt, at demensindsatsen er samlet i ét hus, for det er nemmere at hive fat i hinanden, når vi ses dagligt. Det er godt for fagligheden og i den sidste ende også for borgerne, siger Pernille og Jannie. 

De er i fuld gang med at se, hvad huset kan rumme af aktiviteter, og hvilke samarbejder med frivillige organisationer der giver mening. Ifølge Gitte Vitting er det en spændende rejse.
- Vi har allerede et fint samarbejde med Ældresagen, og måske kan vi finde andre at samarbejde med. Et af vores store ønsker er at finde en frivillig vært til vores fællesspisninger, for det vil give rum til, at vores demenskonsulenter kan snakke endnu mere med de pårørende. En vært ville kunne være praktisk hjælp og eksempelvis være god til at starte nogle samtaler, lyder det fra Gitte Vitting.