Sangglæden spreder sig i Grævlingehulen

Nogle af vuggestuebørnene synger og leger med Lise (i grå og sort strikketrøje) og nogle af pædagogerne i institutionen.

Grævlingehulen er på vej til at blive en sangglad institution - og få et certifikat på det.

”Lise kommer, Lise kommer”. Sådan råber børnene begejstret, når sangkonsulent Lise Juliussen dukker op om torsdagen i den integrerede institution Grævlingehulen i Hammel.

Institutionen er med i Projekt Sangglad, der er et treårigt projekt i samarbejde med Sangens Hus. Sangkonsulent Lise Juliussen er netop fra Sangens Hus, og hun er i Grævlingehulen 180 timer om året i to år. Efter et års tid bliver institutionen certificeret som sangglad institution, og så skal der holdes et brag af en sangfest.

Men først skal der arbejdes med sang og musik i institutionens hverdag, og det er egentlig ikke nyt, siger Britt Kold Poulsen, der er daglig leder i Grævlingehulen.
- Vi har altid sunget og spillet meget, men vi har ikke arbejdet så målrettet med det før, eksempelvis også i forhold til læreplanerne. Man kan godt sige, at projektet også er efteruddannelse for de ansatte, mens de er på arbejde, siger Britt Kold Poulsen.

Som sangkonsulent har Lise Juliussen i høj grad fokus på de voksne i institutionen. Hun har snakket med alle ansatte for at finde ud af, hvordan sang- og musikniveauet er i dag, og hvad det skal udvikle sig til. Så har hun lavet en plan og sat nogle rammer op for, hvad det skal blive til. Seks uger i træk kommer hun hver torsdag for at deltage i samlinger med børn og voksne, og efterfølgende giver hun 15 minutters sparring på, hvordan det så gik. Der er fokus på at lave en plan og sætte en ramme for samlingen, og der skal være et flow med rytme, puls og genkendelighed, så børnene kan holde koncentrationen.

Britt Kold Poulsen kan allerede mærke, at det har skabt en bevidstgørelse om, hvad man egentlig vil med musikken og sangen, og hvad den kan bidrage med:
- Vi har øget samarbejdet mellem grupperne og genindført vores fælles fredagssamlinger. Nu er musikken og sangen limen, der får huset til at hænge sammen.

De ansatte i institutionen har i forbindelse med projektet lært en del om stemmetræning, og de har budt ind med, hvad de gerne vil blive bedre til i forhold til sang og musik. Pædagog Britta Holst Møller er en af dem, der har formuleret et klart mål for sig selv.
- Jeg har altid gerne villet spille guitar og har for længst også købt en, men det er ikke rigtig blevet til noget. Nu har jeg lært to akkorder, og snart kan jeg også skifte imellem dem. Så det bliver godt. Jeg har sunget igennem mange år, og det er jo dejligt at gøre sammen med børnene. Og så kan jeg mærke, at det er godt med ny inspiration og at blive mere bevidst om, hvad der virker og ikke virker, siger Britta Holst Møller.

Hun ser flere fordele ved, at sangkonsulenten kommer ud i institutionen og deltager i deres hverdag:
- Hun observerer, hvad vi gør og følger udviklingen, og dermed kan hun også bedre spotte, hvad vi gør rigtigt og forkert. Hun ser os sammen med børnene, og derfor høster vi erfaringer og brugbare tilbagemeldinger fra hende med det samme, når vi har den efterfølgende sparring. Derfor bliver det også nemmere at omsætte sammen med ens kolleger, da det er nu og her, vi får sparringen.

Fakta:

Om et års tid bliver Grævlingehulen certificeret som sangglad institution. Derefter følger et år med fokus på forankring og endnu et år, hvor overskriften er kontinuitet og fokus på netværk og lokale ressourcer. Det er stadig med konsulenthjælp fra Sangens Hus, der er et nationalt samarbejdsforum for sang.

Dato: 28. december 2018

28. december 2018