Nyt tilbud gav nye fællesskaber for Hinnerup-par

• Jørgen og Karen fra Lev Livet

- Vi tænker mere over kosten nu, og så går vi også en tur hver dag som et direkte resultat af Lev Livet, fortæller Jørgen og Karen Hald fra Hinnerup.

Ægteparret Karen og Jørgen Hald har fået nyt indhold i tilværelsen, efter de kom med i en samtalegruppe, hvor seniorer mødes og arbejder med at ændre både de små og store vaner i hverdagen. En ny gruppe er nu under etablering i Favrskov – den første i Hinnerup.

Karen og Jørgen Hald har været sammen i over 40 år, og de har det godt sammen. Men i de senere år begyndte der alligevel at mangle noget nyt indhold, syntes Karen. Hende og Jørgen tilbragte alle dage sammen, og hun savnede ny inspiration i tilværelsen.

- Når man når op i årene og går sammen hver dag, så kan man godt trænge til at snakke med andre mennesker, tror jeg. Det var det, jeg begyndte at opleve. Man kan pludselig begynde at gå og blive irriteret over nogle ting ved hinanden, og det kan godt hobe sig lidt op. Da jeg for et halvt års tid siden blev opmærksom på, at man kunne komme med i en Lev Livet-gruppe, hvor man mødes og snakker om stort og småt, kunne jeg mærke, at det var noget, jeg gerne ville med til, og jeg ville gerne have Jørgen med. Heldigvis sagde han ja for min skyld, siger Karen.

Siden har ægteparret fra Hinnerup mødtes med ligesindede i en Lev Livet-gruppe. Her har de blandt andet arbejdet med at ændre vaner og handlemønstre, så seniorlivet er blevet endnu bedre. Gruppen har blandt andet haft besøg af en læge, der kom med gode råd til, hvordan man sammen med sin egen læge kan sikre sig, at man altid er korrekt medicineret. Kostens betydning er også blevet vendt, lige som gruppen også har været aktive sammen på gåture.

- Vi har haft mange gode øjeblikke og snakke sammen med gruppen, og så har vi snakket videre om tingene, når vi er kommet hjem. Jeg er glad for, at jeg sagde ja til at tage med, siger Jørgen, og Karen fortsætter:

- Og det har forandret ham til det bedre. Han smiler mere og er mere glad nu. Jeg er også gladere, for jeg er jo glad, når Jørgen er glad, siger Karen.

Jørgen mener nu ikke, at hans humør har fejlet noget, men han kan godt genkende, at han er typen, der skal have luft for sine frustrationer.

- Jeg siger, hvad jeg mener, og jeg kan måske godt virke lidt sur ind i mellem. Med årene er jeg nok også blevet mere stædig. I Lev Livet har vi fået gode forslag til, hvordan livet kan leves endnu bedre, og der kunne jeg i starten godt tænke, at ”det skal de ikke bestemme”. Men det var godt, at jeg gav det en chance. Det er aldrig for sent at udvikle sig, siger Jørgen.

Karen og Jørgen tror, at der sidder mange seniorer rundt omkring, der ville nyde at komme med i en Lev Livet-gruppe. De deltog i pilotprojektet for Lev Livet, hvor Favrskov, Aarhus og Odder kommuner var med til at udvikle og afprøve tilbuddet, og nu er Favrskov Kommune klar til at etablere et tilbud lokalt i kommunen. Her kan kommende deltagere se frem til at mødes cirka seks gange med en måneds mellemrum.

- Jeg tror, der sidder mange rundt omkring, der bare skal have et lille skub for at komme afsted. Det er det, vi håber at kunne bidrage til ved at fortælle, hvad Lev Livet har betydet for os, siger Karen.

Karen og Jørgen Hald deltager i januar i to undervisningsdage, hvor man bliver klædt på til at virke som vært for en Lev Livet-gruppe.

Dato: 10. januar 2018

10. januar 2018