You are here

Bestil pas

Du kan kun få nyt pas ved at møde personligt op i Borgerservicecentret, men du kan bestille tid og forberede din ansøgning hjemmefra.

Skal du have nyt pas?

Det er en god idé at undersøge, om dit pas er ved at udløbe, og om du skal have nyt pas inden ferien.

Du kan anvende den digitale ansøgning til pas; men du skal altid møde personligt i Borgerservicecentret i Hinnerup, da dit pas skal indeholde underskrift, fingeraftryk og et godkendt pasfoto.

For at du undgår ventetid anbefaler Borgerservicecentret, at du benytter tidsbestilling til udstedelse af pas. Borgerservicecentret har en selfie-fotostation i ventearealet, hvor du inden din tidsbooking kan få taget dit billede, så du efterfølgende er klar til at gå til pasekspeditionen, hvor de sidste formalia bliver ekspederet. Du skal afvente med at trække et ekspeditionsnummer til dit foto er optaget og godkendt. Tidsbestilling er ikke et lovkrav; men på den måde kan du gøre ventetiden kortere for dig og din familie. Prisen for pasfoto kan du se under emnet "krav til foto i pas" nederst på denne side.

Hvis du ikke har bestilt tid og ikke har udfyldt en digital ansøgning, er vi dig selvfølgelig også behjælpelig. Du må dog påregne ekstra ventetid; særligt i spidsbelastningsperioden. Du skal være opmærksom på fortsat at tage dit pasfoto i selfie-fotostationen, inden du trækker et ekspeditionsnummer til pas udstedelse.

Du skal regne med cirka 21 hverdage (15 hverdage samt forsendelse) fra din ansøgning er indleveret til dit pas ligger i din postkasse, hvis dit pas skal sendes til din folkeregisteradresse.

Du vil kunne få dit pas som en hastelevering, hvor leveringstiden vil være cirka 9 hverdage og hvis du samtidig afhenter dit pas i Borgerservicecentret.

Ved det personlige fremmøde har du mulighed for at oplyse dit mobil telefonnummer, hvorefter du vil modtage en SMS, når dit pas er klar til afhentning

Du skal være opmærksom på, at Borgerservicecentret ikke kan være behjælpelig med at tage foto af børn under to år. Det skyldes, at billedkvaliteten ikke opfylder kravet til pasfoto.

Kommunen anbefaler, at du benytter en autoriseret fotohandler eller fotograf. Det er et fotokrav, at spædbørn som minimum har åbne øjne og at barnet i almindelighed kan sidde roligt under fotograferingen. 

Sådan ansøger du om eller fornyer et pas

Når du ønsker at få et pas, skal du henvende dig personligt i borgerservice uanset alder. Du kan frit vælge kommune.

Bestil eventuelt tid til nyt pas

I nogle kommuner er der mulighed for, at du med fordel kan bestille tid til nyt pas i den digitale selvbetjeningsløsning, inden du møder op i borgerservice.

Alle nye pas skal indeholde fingeraftryk, så du får taget digitale fingeraftryk, når du bestiller et nyt pas. Dette gælder indtil videre ikke for børn under 12 år.

Du skal medbringe:

 • dit sidst udstedte pas, hvis passet skal fornys
 • original dåbs- eller navneattest, hvis du ikke har et pas i forvejen
 • fødselsattest, hvis du søger om pas til et unavngivet barn
 • sundhedskort (sygesikringsbevis), hvis dit personnummer ikke fremgår af attesten eller af din billedlegitimation, og du ikke har et pas i forvejen. Men husk, det ikke er nok kun at medbringe dit sundhedskort.
 • et vellignende foto, som lever op til billedkravene

Det tager 11-15 hverdage, før du får dit nye pas.

Læs om regler for pasbilleder:

Indehaveren eller indehaverne af forældremyndigheden skal underskrive

Husk, at hvis dit barn skal have et pas, skal den, der har forældremyndigheden over det barn, som søger om nyt pas, give samtykke, før passet udstedes. Begge forældre skal give samtykke, hvis begge forældre har del i forældremyndigheden. Du giver samtykke ved at underskrive ansøgningen.

Flybilletter ved fornyelse af pas

Når du fornyer dit pas, får du altid et nyt pasnummer. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at hvis du har købt flybilletter, og du har oplyst dit gamle pasnummer, så kan flybilletterne være ugyldige. Har du oplyst dit gamle pasnummer, kan du kontakte dit flyselskab, og så kan de måske ændre pasnummeret til det nye pasnummer, hvis det er nødvendigt.

Nyt pas for danskere bosiddende i udlandet

Hvis du er dansker, bor i udlandet og skal have et nyt dansk pas, er det billigst, hvis du bestiller passet, når du er på besøg i Danmark. Alle danske statsborgere kan få udstedt et pas ved personlig henvendelse til borgerservice i enhver kommune. Du behøver ikke at bo i kommunen eller have nogen særlig tilknytning til den.

Hvis du ikke kan komme til Danmark, kan du søge om pas på de danske ambassader og konsulater. På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du landelisten. Her kan du klikke dig frem til, hvor ambassaden og/eller konsulaterne ligger i det enkelte land, samt hvordan du ansøger, hvad du skal betale og hvilke dokumenter, foto og andet du skal have med.

Tidsbestilling til pas
Vil du undgå ventetid, kan du bestille tid hos Borgerservicecentret i Hinnerup. Du kan for eksempel bestille tid til hele familien på én gang. Det er ikke er et krav, at du bestiller tid. Ved tidsbestilling behøver du ikke at trække et nummer, og du kan gå direkte til pas-ekspeditionen, gennem glasdøren til højre for receptionen i ventearealet.

For børn under 18 år skal du være opmærksom på samtykkeerklæringen på barnets ansøgningsskema, der skal være udfyldt af begge med forældremyndighed. Du kan læse mere om børn og pas nederst på siden.

Du kan afbestille din tid på telefonnummer 89 64 10 10.

Tidsbestilling til pas i Favrskov Kommune

Hvis du ikke kan nå at få dit pas

Er du sent ude med bestillingen af dit pas, er der tre muligheder for levering af pas i hastetilfælde:

 • forlængelse af eksisterende pas
 • midlertidigt pas (nødpas)
 • hastelevering.
Forlængelse

Du kan få forlænget dit eksisterende pas én gang ved et stempel, hvis dit pas er udløbet inden for de sidste tre måneder eller vil udløbe inden for kort tid, før du skal rejse. Men kun i det tilfælde, at det ikke er muligt at nå at bestille et nyt pas - fx ved et akut opstået behov for at rejse. Forlængelsen vil så gælde, til du kommer hjem fra din rejse - dog maksimalt et år. Forlængelsen koster ikke noget.

Du skal møde personligt op i borgerservice og have dit pas med. Muligheden for at få forlænget sit pas gælder også for børnepas. Her skal barnet møde personligt op. Hvis der er fælles forældremyndighed, skal begge forældre underskrive ansøgningen, men I behøver ikke begge to møde op. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle lande accepterer en forlængelsespåtegning i passet. Det er op til dig selv at undersøge, om dit rejsemål accepterer det. Det kan du gøre via dit rejsemåls ambassade i Danmark eller dit rejseselskab.

Midlertidigt pas (nødpas eller provisorisk pas)

Midlertidigt pas (nødpas eller provisorisk pas) kan udstedes, hvis:

 • du har mistet dit pas
 • du ikke har et pas
 • du har glemt dit pas derhjemme, og ikke kan nå at hente det, før du skal rejse til et land, hvor pas er påkrævet (bemærk rejsen skal være umiddelbart forestående)
 • dit pas er udløbet for mere end tre måneder siden.

Du kan kun få et nødpas, hvis du ikke kan nå at få et egentligt pas. Prisen er den samme som for det almindelige pas. Du skal til et borgerservicecenter for at få et nødpas.

Nødpasset har nogle begrænsninger, som du skal være opmærksom på. Det udstedes kun for den periode, du er på rejse - og maksimalt et år. Der er lande, som fx USA, der ikke godkender nødpasset til indrejse. Du kan finde en oversigt over andre landes pas- og visumregler på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Hastelevering

Hvis din afrejse er så tæt på, at du ikke kan vente på den almindelige levering på 11-15 hverdage, er der mulighed for hastebehandling. Den tager fire hverdage.

Hvad koster et pas?

Et pas inklusiv gebyr for fingeraftryk koster (2018):

 • 0 til 11 år: 115 kr.
 • 12 til 17 år: 142 kr.
 • 18 til 64 år: 627 kr.
 • 65 år og derover: 377 kr.

Husk, at pris for et nyt foto til passet kommer oveni.

I Favrskov Kommune kan du få taget dit pasfoto i Borgerservicecentret. Det koster 125 kr. (2018) som lægges oven i beløbet.

Du skal betale for passet, når du kommer og søger om pas. Betaling kan ske med kontanter, dankort, internationale betalingskort eller MobilePay.

Hvor længe er passet gyldigt?

 • Pas til voksne er gyldige i 10 år
 • Pas til 0-2-årige er gyldige i to år
 • Pas til børn og unge i alderen 2-18 år er gyldige i fem år.

Alle børn skal have eget pas

Børn skal have deres eget pas, uanset hvor gamle de er, og skal også møde op personligt.

Ved fælles forældremyndighed skal begge forældre give samtykke

For at få udstedt eller fornyet et pas til dit barn under 18 år skal begge indehavere af forældremyndigheden udfylde felterne om samtykkeerklæring i ansøgningen, hvis der er fælles forældremyndighed. Når du ansøger om pas til dit barn, skal barnet være til stede.

Der gælder de samme regler for pas til børn som for pas til voksne, hvad angår fx kvaliteten af det medbragte foto. Dog skal børn under 12 år indtil videre ikke afgive fingeraftryk.

Unavngivne børn

Hvis dit barn ikke er navngivet, og I skal ud at rejse, skal du være opmærksom på, at enkelte lande som fx England og USA ikke kan garantere, at dit barn kan rejse ind i landet uden problemer.Er du i tvivl, kan du henvende dig til dit rejsemåls ambassade eller konsulat i Danmark.

Danske børn født i udlandet skal have dansk pas

Hvis du er dansker og er blevet forældre mens du opholder dig i udlandet, skal dit barn have et dansk pas på lige fod med alle andre, for at rejse – uanset hvor der rejses til. Søg om dansk pas på den danske repræsentation/ambassade i landet på samme måde som der søges om pas i Danmark hos borgerservice.

Hvis dit barn rejser uden dig

Hvis dit barn under 18 år skal ud at rejse, og du som forælder eller værge ikke skal med, kan dit barn risikere at blive nægtet indrejse i nogle lande.

Der findes endnu ikke en liste over, hvilke lande det drejer sig om. Derfor er det en god idé på forhånd at kontakte ambassaden eller konsulatet for det land, dit barn skal rejse til. De vil kunne oplyse om reglerne børn og unge under 18 år, der rejser ind i landet uden deres forældre eller værge.

Krav til fotoet i pas

Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit pas:

 • fotografiet skal være uden skader
 • det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden
 • billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
 • hovedbeklædning må kun bæres, hvis det er af religiøse grunde, og pandeparti, kindben og hage skal være synlige
 • ansigtet skal være jævnt belyst
 • begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet
 • munden skal være lukket
 • briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
 • baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.

Du kan få mere information om udstedelse af pas ved at henvende dig til kommunen og læse politiets regler for pasfoto.

Politiets regler for pasfoto med illustrationer (nyt vindue)

Pasfoto i kommunen
Favrskov Kommune har en pas-/fotomaskine, og det betyder, at du kan få taget dit foto til passet, når du kommer.

Prisen for foto er 125,- kr. (2018), uanset om du benytter Selfie-Stationen eller får optaget fotoet af en medarbejder. Du skal være opmærksom på, at udstedelse/fornyelse af pas i Favrskov Kommune udelukkende foregår i Borgerservicecentret i Hinnerup og ikke på bibliotekerne.

Borgerservicecentret tager ikke foto af børn under to år. For børn under to år anbefaler kommunen, at fotoet bliver taget ved en fotohandler eller fotograf. Vær opmærksom på, at det er et fotokrav, at spædbørn som minimum har åbne øjne og at barnet i almindelighed kan sidde roligt under fotograferingen. 

Der skal fingeraftryk i nye pas

Der skal fingeraftryk i alle nye pas, undtagen i pas til børn under 12 år. Det koster 27 kr. (2018) at få optaget digitale fingeraftryk til dit pas.

Dit gamle pas er stadig gyldigt

Gamle pas uden fingeraftryk vil fortsat være gyldige i hele passets løbetid.

Hvis du mister dit pas

Hvis du mister dit pas i Danmark, skal du henvende dig til kommunen, der annullerer passet, så det ikke længere er gyldigt. Herefter kan du ansøge om et nyt pas, som du selv skal betale. Husk at medbringe legitimation.

Du skal medbringe:

 • original dåbs- eller navneattest
 • sundhedskort (sygesikringsbevis), hvis dit personnummer ikke fremgår af attesten eller af din billedlegitimation. Men husk, det ikke er nok kun at medbringe dit sundhedskort
 • et vellignende foto, som lever op til billedkravene.

Hvis du mister dit pas i udlandet, skal du politianmelde det og bede om en politirapport eller en kvittering. Den skal du tage med til den danske ambassade i det pågældende land sammen med to pasbilleder, der lever op til billedreglerne. Ambassaden kan udstede et nyt midlertidigt pas (nødpas), der gælder, til du kommer tilbage til Danmark. Du skal betale et gebyr eller timebetaling for udstedelsen af nødpasset.

Ekstra pas

Du kan søge om et ekstra pas, hvis du rejser i forbindelse med dit arbejde, og:

 • dit pas er indleveret til visering,

eller

 • dit pas har stempler eller viseringer, der kan gøre indrejse umulig i det land, du har planer om at rejse til.

Du skal dokumentere, at det er nødvendigt med et ekstra pas. Medbring en erklæring fra din arbejdsgiver og søg om det ekstra pas i kommunen. Prisen er den samme, som for almindeligt pas.

Normalt kan du ikke få ekstra pas til turist- og ferierejser.

Gyldighed for ekstra pas

Et ekstra pas må kun udstedes for rejsens varighed, dog maksimalt to år. Du skal aflevere dit ekstra pas tilbage til kommunen efter brug.

Hvis du har skiftet navn

Hvis du har skiftet hele eller dele af dit navn ud, er det en god idé at få et nyt pas. Af sikkerhedsgrunde vil flyselskaber og rejsebureauer ikke lade dig rejse, hvis navnet på billetten og navnet i passet ikke er det samme.

Lovgivning

Du kan læse pasloven på Retsinformation.

Kontakt

Borgerservicecentret
Skovvej 20
8382 Hinnerup


Direkte telefonnummer:

Tlf. 89 64 63 14
Tlf. 89 64 63 29
Tlf. 89 64 63 24
 

Senest opdateret

11.12.2017
akl