Sammen mod ensomhed - sammen i fællesskaber

Favrskov Kommune, Ældre Sagen og Røde Kors med fælles indsats mod ensomhed blandt ældre.

I januar 2017 fik Favrskov Kommune godkendt en projektansøgning af Sundhedsstyrelsen til et projekt, der har til formål at udvikle en ny metode og model, der kan identificere de ældre borgere, der oplever ensomhed, og via samtaler hjælpe dem ind i nye fællesskaber.

Målgruppen er ældre, der modtager mindst fem timers hjemmehjælp om ugen. Erfaringer fra undersøgelser viser, at ensomhed er et kendt fænomen i denne gruppe af borgere. Metoden skal være klar i foråret 2019, og den vil efterfølgende kunne anvendes i forhold til alle ældre borgere, der oplever ensomhed.

Nedenfor kan du folde de forskellige overskrifter ud og læse meget mere om projektet.

Sammen mod ensomhed

• Generelt om projektet

Pjece om Sammen mod ensomhed.

Tidsplan og milepæle:

• Udarbejde arbejdsgang fra screening til fællesskab
    • Udvikling af screeningsværktøj til medarbejderne
    • Kompetenceløft af medarbejdere ift. samtale om ensomhed
    • Udvikling af samarbejdsmodel mellem kommune og frivillige
    • Plan for screening af borgere i målgruppen

• Screening af borgere i målgruppen
    • Samtale med borgere, der takker ja til at deltage i projektet, og finde de rette fællesskaber
    • Tilpasning af samarbejdsmodel baseret på erfaringer
    • Udarbejdelse af aktivitetskatalog - digitalt og hæfte

• Evaluering og afrapportering
    • Finpudsning af model til at omfatte alle ældre borgere, der modtager hjemmehjælp
  • Information til borger

• Information til frivillige

• Information til medarbejdere

• Screeningsmetode og -værktøj

• Samskabelsesprocessen

En af de områder, vi ønsker at styrke i projektet, er samarbejdet mellem Favrskov Kommune og de mange frivillige, der hver dag yder en stor indsats for kommunens borgere. Samarbejdet skal styrkes gennem kommunikation samt at have blik for de forskellige styrker, de respektive organisationer bringer ind i den fælles indsats.

Over fem workshops har medarbejdere og frivillige sammen drøftet, hvordan vi går til den fælles opgave, og det kom der i januar 2018 følgende idékatalog ud af:

Idékatalog - Sammen mod ensomhed.

• Artikler, interviews, videoer mv. relateret til projektet

Følg Favrskov Kommune på Facebook, hvor der også kommer små historier om projektet.

Lone Ilsøe Nielsen
Projektleder